Kuchnia, jak nie ukrywam, to nie jest moja mocna strona ale czasami trzeba coś zjeść. Dzisiaj na obiad był kisz.
Quiche, kisz to placek z kruchego ciasta wypełniony nadzieniem warzywnym lub grzybowym w sosie przygotowanym na bazie jajek i śmietany. Do nadzienia można dodać mięso, ryby oraz sery.
Pierwszy raz jadłam kisz u mojej dobrej koleżanki i to według jej przepisu przygotowuję moje danie. U mnie nadzienie składa się z mięsa drobiowego, brokułu i sera.
Może ktoś się skusi na to danie to podaję przepis:
Składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
125 g masła
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
pierś z kurczaka
500 g brokułu
120 g sera feta ( można więcej )
3 jajka
100 ml śmietany
3-4 łyżki startego sera gouda
olej
sól
pieprz
zioła według uznania ja dodaję oregano, bazylię, tymianek, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Na stolnicy masło posiekać z mąką, dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto formując kulę. Ciasto owinięte folią można włożyć do lodówki na godzinę ale ja pomijam ten punkt i od razu wylepiam ciastem posmarowane masłem naczynie. Nakłuwam powierzchnię ciasta widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekam ciasto 20 minut.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Brokuł ugotować, ser feta rozdrobnić, jajka wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem. Masę popieprzyć, dodać zioła i posolić z umiarem pamiętając, że ser feta, który jest składnikiem farszu, jest słony.
Następnie układam na podpieczonym cieście warstwę podsmażonego mięsa, brokuł ...
... ser feta ...
... i wszystko zalewam masą śmietanowo - jajeczną.
Przygotowane danie piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30-40 minut.
Na koniec mogę Wam życzyć tylko smacznego :-) no i jeszcze trzymajcie się zdrowo a ja lecę wywiesić biało - czerwoną bo jak by nie było to tu gdzie jestem to zawsze moja Ojczyzna.