Kuchnia, jak nie ukrywam, to nie jest moja mocna strona ale czasami trzeba coś zjeść. Dzisiaj na obiad był kisz.
Quiche, kisz to placek z kruchego ciasta wypełniony nadzieniem warzywnym lub grzybowym w sosie przygotowanym na bazie jajek i śmietany. Do nadzienia można dodać mięso, ryby oraz sery.
Pierwszy raz jadłam kisz u mojej dobrej koleżanki i to według jej przepisu przygotowuję moje danie. U mnie nadzienie składa się z mięsa drobiowego, brokułu i sera.
Może ktoś się skusi na to danie to podaję przepis:
Składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
125 g masła
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
pierś z kurczaka
500 g brokułu
120 g sera feta ( można więcej )
3 jajka
100 ml śmietany
3-4 łyżki startego sera gouda
olej
sól
pieprz
zioła według uznania ja dodaję oregano, bazylię, tymianek, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Na stolnicy masło posiekać z mąką, dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto formując kulę. Ciasto owinięte folią można włożyć do lodówki na godzinę ale ja pomijam ten punkt i od razu wylepiam ciastem posmarowane masłem naczynie. Nakłuwam powierzchnię ciasta widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekam ciasto 20 minut.
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Brokuł ugotować, ser feta rozdrobnić, jajka wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem. Masę popieprzyć, dodać zioła i posolić z umiarem pamiętając, że ser feta, który jest składnikiem farszu, jest słony.
Następnie układam na podpieczonym cieście warstwę podsmażonego mięsa, brokuł ...
... ser feta ...
... i wszystko zalewam masą śmietanowo - jajeczną.
Przygotowane danie piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30-40 minut.
Na koniec mogę Wam życzyć tylko smacznego :-) no i jeszcze trzymajcie się zdrowo a ja lecę wywiesić biało - czerwoną bo jak by nie było to tu gdzie jestem to zawsze moja Ojczyzna.
Wygląda bardzo apetycznie, dziękuję za przepis, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńAle pyszności przygotowałaś:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
same pyszności , gdybym miała wszystkie składniki to zaraz bym popróbowała
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam wszelkie tarty i quiche, uwielbiam brokuła i fetę, koniecznie muszę ten przepis zrealizować :).
OdpowiedzUsuńCzęsto robię i lubię. Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam cieplutko 🍁🍄☘️🍁🍄☘️🍁🍄☘️
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, to masło zmieszane z mąką rozgniecie się na miazgę, czy trzeba je jakoś rozpuścić?
Dzięki za przepis. Wypróbuję na pewno.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, pysznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńAlu dzięki za przepis, wygląda bardzo apetycznie. Choć przyznaję że kuchnia to też nie moja bajka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wyglada smakowicie :) Ja miałam dzisiaj naleśniki zapiekane z warzywnym farszem :) Trochę jest przy tym zabawy, ale za to smakuja wybornie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda niezwykle smakowicie, Alu.
OdpowiedzUsuńUściski.
Potrawa zdecydowanie dla mnie, bo lubię brokuły w każdej postaci.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Ależ u Ciebie Alicjo dziś smakowicie. Podoba mi się ten przepis. Zapisuję go i w sobotę wykorzystam. Pozdrawiam z wdzięcznością:))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, ale nie dla moich domowników, bo dla nich brokuły są be :) Jednak sam przepis jest super, muszę tylko pomyśleć czym zastąpić brokuły :DDD
OdpowiedzUsuńKradnę przepis na smakowite danie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńW Twoim daniu jest wszystko co uwielbiam;).zapisuję przepis do wypróbowania. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, przyznam szczerze, że nigdy nie miałam okazji spróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Wygląda pysznie! Dlaczego ja do Ciebie weszłam na głodnego?
OdpowiedzUsuńBuziaki
Ewa
Wygląda zachęcająco więc zbieram przepis, pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda, a nie jadłam takiego dania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.:)
Wygląda świetnie, chociaż niestety mam wybitny talent do psucia kruchego ciasta :P
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZ moim talentem do gotowania wyszła by pewnie paćka. :(
Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności...lubię takie dania jednogarnkowe:-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-))
Wygląda pysznie, aż chce się zrobić na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńNo i dowiedziałam się co to kisz- nie wiedziałam.Wiem gdzie wrócić po przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!! Uwielbiam brokuły :)
OdpowiedzUsuńPrzepis porywam. Nie wiem jak z ciastem smakuje taki rarytas, ale brokuła uwielbiamy i kurczaka też.
OdpowiedzUsuń