wtorek, 10 listopada 2020

Paluszki lizać :-).

 Kuchnia, jak nie ukrywam, to nie jest moja mocna strona ale czasami trzeba coś zjeść. Dzisiaj na obiad był kisz.
 

 Quiche, kisz to placek z kruchego ciasta wypełniony nadzieniem warzywnym lub grzybowym w sosie przygotowanym na bazie jajek i śmietany.  Do nadzienia można dodać mięso, ryby oraz sery.
Pierwszy raz jadłam kisz u mojej dobrej koleżanki i to według jej przepisu przygotowuję moje danie. U mnie nadzienie składa się z mięsa drobiowego, brokułu i sera.

Może ktoś się skusi na to danie to podaję przepis:

Składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
125 g masła
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:
pierś z kurczaka
500 g brokułu
120 g sera feta ( można więcej )
3 jajka
100 ml śmietany 
3-4 łyżki startego sera gouda
olej 
sól
pieprz
zioła według uznania ja dodaję oregano, bazylię, tymianek, zioła prowansalskie

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Na stolnicy  masło posiekać z mąką, dodać jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto formując kulę. Ciasto owinięte folią można włożyć do lodówki na godzinę ale ja pomijam ten punkt i od razu wylepiam ciastem posmarowane masłem naczynie. Nakłuwam powierzchnię ciasta widelcem i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekam ciasto 20 minut.

Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Brokuł ugotować, ser feta rozdrobnić, jajka wymieszać ze śmietaną i startym żółtym serem. Masę popieprzyć, dodać zioła i  posolić z umiarem pamiętając, że ser feta, który jest składnikiem farszu, jest słony. 

Następnie układam na podpieczonym cieście warstwę podsmażonego mięsa, brokuł ...


... ser feta ...


... i wszystko zalewam masą śmietanowo - jajeczną.


Przygotowane danie piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30-40 minut.


Na koniec mogę Wam życzyć tylko smacznego :-) no i jeszcze trzymajcie się zdrowo a ja lecę wywiesić biało - czerwoną bo jak by nie było to tu gdzie jestem to zawsze moja Ojczyzna.

29 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, dziękuję za przepis, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności przygotowałaś:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. same pyszności , gdybym miała wszystkie składniki to zaraz bym popróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, uwielbiam wszelkie tarty i quiche, uwielbiam brokuła i fetę, koniecznie muszę ten przepis zrealizować :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię i lubię. Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam cieplutko 🍁🍄☘️🍁🍄☘️🍁🍄☘️

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wygląda :)
    Mam pytanie, to masło zmieszane z mąką rozgniecie się na miazgę, czy trzeba je jakoś rozpuścić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za przepis. Wypróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię, pysznie wygląda ☺

    OdpowiedzUsuń
  9. Alu dzięki za przepis, wygląda bardzo apetycznie. Choć przyznaję że kuchnia to też nie moja bajka.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada smakowicie :) Ja miałam dzisiaj naleśniki zapiekane z warzywnym farszem :) Trochę jest przy tym zabawy, ale za to smakuja wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi i wygląda niezwykle smakowicie, Alu.
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  12. Potrawa zdecydowanie dla mnie, bo lubię brokuły w każdej postaci.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ u Ciebie Alicjo dziś smakowicie. Podoba mi się ten przepis. Zapisuję go i w sobotę wykorzystam. Pozdrawiam z wdzięcznością:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie, ale nie dla moich domowników, bo dla nich brokuły są be :) Jednak sam przepis jest super, muszę tylko pomyśleć czym zastąpić brokuły :DDD

    OdpowiedzUsuń
  15. Kradnę przepis na smakowite danie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. W Twoim daniu jest wszystko co uwielbiam;).zapisuję przepis do wypróbowania. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda smakowicie, przyznam szczerze, że nigdy nie miałam okazji spróbować.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pysznie! Dlaczego ja do Ciebie weszłam na głodnego?
    Buziaki
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda zachęcająco więc zbieram przepis, pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo smakowicie wygląda, a nie jadłam takiego dania.
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda świetnie, chociaż niestety mam wybitny talent do psucia kruchego ciasta :P

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda apetycznie:)
    Z moim talentem do gotowania wyszła by pewnie paćka. :(

    OdpowiedzUsuń
  23. Same pyszności...lubię takie dania jednogarnkowe:-)))
    Pozdrawiam serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda pysznie, aż chce się zrobić na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  25. No i dowiedziałam się co to kisz- nie wiedziałam.Wiem gdzie wrócić po przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda apetycznie!! Uwielbiam brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepis porywam. Nie wiem jak z ciastem smakuje taki rarytas, ale brokuła uwielbiamy i kurczaka też.

    OdpowiedzUsuń